Harini saya nak share menu simple tapi sedap wooah....menu ini saya dapat daripada grup masakan di dalam fb tetapi saya olah sedikit mengikut citarasa tekak saya...hihihi...kebetulan kami sekeluarga tidak sihat demam, batuk dan selesema menyerang...kesian kat suami dan anak bujang saya...Jadi saya pun cubalah menu ini...maklomla perlukan yang segerrr gitu tekak x sedapkan....orang x sakit pon boleh gak mencubanya pasti mabeless anak-anak apetah lagi coz anak saya suka sangat...dia puji sedapnye mumy...kembang makkkk!!!!!
Tauhu Goreng dan Cendawan Shitake Sumbat Kukus |
Jom tengok resepinya....
TAUHU GORENG DAN CENDAWAN SHITAKE SUMBAT SPECIAL
Versi kukus....makan terus...tanpa goreng....mmg mabeles...lagi-lagi yg cendawan tu manis-manis gitu...
Bahan-bahan:
Sedikit isi ayam
1 biji tauhu telur
1 biji tauhu biasa
1 beg tauhu goreng
1 beg cendawan shitake
Daun sup
1/2 biji cili merah
Lada hitam
Habatussauda
1 biji telor
Garam
Perasa jika suka
Cara - cara:
1-Cincang ayam dan ketepikan
2-Pecahkan tauhu telur dan tauhu biasa di dalam pinggan/mangkuk campur bersama ayam
3-Kemudian potong daun sup dan cili merah campurkan bersama di dalam pinggan/mangkuk yang berisi tauhu dan ayam tadi
4-Tumbukkan lada hitam,garam,habatussauda hingga hancur dan masukkan kedalam pinggan/mangkuk tadi kacau rata akhir sekali pecahkan telur dan kacau lagi
5-Bolehla masukkan ke dalam tauhu goreng/cendawan shitake siap kukuskan sebentar dan boleh di hidangkan...kalau suka di goreng boleh juga...
Tauhu Goreng & Cendawan Shitake Sumbat Sup |
Yang ni pula keesokan harinya saya buat...Tauhu dengan cendawan sumbat tu ada balance so saya masukkan dalam sup campur jer....memang best makan time panas tu dengan nasi panas...kalo nak sedap lagi buatkan sambal kicap...perghhhh memang terangkat beb....hahhahahaha...saya yang menulis ni pun naik meleleh ayaq liorrr....kikiki
SUP SAYUR HARMONY
Bahan-bahan :
2 biji bawang putih
Lada hitam
Habatussauda
Isi ayam - potong kecil / cincang kasar
Lobak merah
Kacang peas
Jagung kecil
Cili merah
Daun sup
Bawang goreng
Tepung jagung
Minyak masak
Garam
Perasa jika suka
Cara - cara :
1- Tumbukkan bawang putih, lada hitam dan habbatusauda
2- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali/periuk kemudian masukkan bahan yang telah di tumbuk.Tumiskan sebentar sehingga naik bau dan masukkan isi ayam kacau sementara
3- Masukkan air dan tunggu sehingga mendidih sebentar
4- Apabila air mendidih masukkan sayur dan perasakan dengan garam dan perasa (jika suka)
5-Last sekali bancuh sesudu tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan di dalam kuah.Kuah akan berubah agak likat dan pekat sedikit
6-Tutup api dan taburkan dengan daun sup dan bawang goreng
Selamat menjamu selera..untuk sayur anda boleh tambah dan ubah mengikut kreativiti dan selera masing-masing....
P/S : Isi ayam boleh juga di tukar kepada isi udang atau daging
Tiada ulasan:
Catat Ulasan